Εντυπωσιακά «πυροτεχνήματα» πλάσματος στον Ήλιο κατέγραψε το SDO [Βίντεο]

Στις 11 Νοεμβρίου και 12 Νοεμβρίου ο τροχιακός δορυφόρος που παρατηρεί τον Ήλιο, το Solar Dynamics Observatory (SDO) κατέγραψε εκπληκτικά πλάνα μαγνητικών εκρήξεων που δημιουργούσαν ροές σαν αψίδες στην επιφάνεια του μητρικού αστεριού της Γης.

«Φορτισμένα σωματίδια περιστρέφονται κατά μήκος του μαγνητικού πεδίου, διαγράφοντας φωτεινές γραμμές που εκπέμπουν φως σε ακραία υπεριώδη μήκη κύματος,» γράφουν αξιωματούχοι της NASA στην περιγραφή τους σε ένα από τα βίντεο και συνεχίζουν «περίπου στα μισά του βίντεο, μια μικρή έκρηξη από μια ενεργή περιοχή προκαλεί εκτινάξεις πλάσματος φωτίζοντας την περιοχή και αναδιοργανώνοντας το μαγνητικό του πεδίο.»

Τρεις ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το Space.com, το SDO κατέγραψε μια σειρά από πρωτόγνωρα «πυροτεχνήματα» σε πολλά μήκη κύματος του φωτός όταν στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας, ή ρεύματα σωματιδίων, ξέσπασαν από τον Ήλιο και εκτοξεύτηκαν στο διάστημα. Ο διαδικτυακός τόπος Spaceweather.com, που παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες στο διάστημα δήλωσαν ότι το σπάνιο φαινόμενο ονομάζεται «φαράγγι της φωτιάς» εκτινάσσοντας πλάσμα που «τεντώνεται για πάνω από 300.000 χιλιόμετρο».

Αυτές οι εκλάμψεις μπορούν να έχουν επίδραση και σε εμάς κάτω στη Γη. Οι στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας μπορούν να δημιουργήσουν Σέλας στους πόλους του πλανήτη μας. Πιο σοβαρές ηλιακές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν διακοπές στους δορυφόρους και στις ηλεκτρικές γραμμές τροφοδοσίας, όπως συνέβη στο Κεμπέκ το 1989.

Το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που εκτοξεύτηκε το 2010 παρακολουθεί την Ηλιακή δραστηριότητα προβλέποντας τις αλλαγές που γίνονται στο διάστημα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASA. Το διαστημικό σκάφος μετρά το εσωτερικό του Ηλίου, το μαγνητικό πεδίο και το καυτό πλάσμα.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι