Τα μαγνητικά πεδία που παγιδεύονται μέσα σε κόκκους μετεωριτών μας λένε μια συγκλονιστική ιστορία της γέννησης του ηλιακού συστήματος

Σε πρώτο πλάνο είναι οι αστεροειδείς και οι χονδρίτες, τα δομικά στοιχεία των chondritic (μικρά, στρογγυλεμένα σωματίδια ενσωματωμένα στους περισσότερους πετρώδεις μετεωρίτες που ονομάζονται χονδρίτες.) μετεωριτών.

Ενώ τα ηλιακά μαγνητικά πεδία κυριαρχούν στην περιοχή κοντά στον Ήλιο, έξω όπου είναι η τροχιά των αστεροειδών, οι χονδρίτες διατηρούν "ποικιλία" τοπικών μαγνητικών πεδίων.

Οι πιο ακριβείς εργαστηριακές μετρήσεις μέχρι στιγμής για τα μαγνητικά πεδία που παγιδεύονται σε κόκκους μέσα σε ένα πρωτόγονο μετεωρίτη, παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το πώς εξελίχθηκε το πρώιμο ηλιακό σύστημα. 

Οι μετρήσεις δείχνουν τα κρουστικά κύματα που ταξιδεύουν μέσα από το σύννεφο του σκονισμένου αερίου γύρω από τον νεογέννητο Ήλιο ως σημαντικός παράγοντας στο σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.


Υπολείμματα υλικών κατασκευής

Μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί το πώς το ηλιακό σύστημα σχηματίστηκε, δεδομένου ότι συνέβη περίπου πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Αλλά κάνοντας το ηλιακό σύστημα ήταν μια μπερδεμένη διαδικασία, αφήνοντας πολλά συντρίμμια κατασκευής πίσω για να τα μελετήσουν οι επιστήμονες.

Credit: Fu et al./Science

Μία οπτική μικροφωτογραφία ενός από τα chondrules στις παραστάσεις της μελέτης (σε περίγραμμα) κρυστάλλων ολιβίνης σκονισμένου βράχου με μαγνητικά ορυκτά σιδήρου που φέρουν.

Credit: MIT Paleomagnetism Laboratory
Μικροσκοπική εικόνα ενός ενιαίου chondrule από το μετεωρίτη Semarkona που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη.

Desch λέει, "Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά ακριβής και αξιόπιστη μέτρηση του μαγνητικού πεδίου στο αέριο από το οποίο σχηματίζονται οι πλανήτες μας."

Credit: MIT Paleomagnetism Laboratory

Μεγεθυμένη εικόνα του τμήματος του μετεωρίτη Semarkona που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη. Οι Χονδρίτες είναι σε μέγεθος χιλιοστού, ανοιχτόχρωμα αντικείμενα.

to-new-sas.blogspot.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι