ΟΙ ΗΠΑ φέρνουν τα drones στη Σούδα και την Καλαματά


Γίνεται λόγος για την αναθεώρηση και επέκταση της συμφωνίας για την λειτουργία της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Σούδα και η δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης-αυτή τη φορά στην Καλαμάτα-, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η συγκυβέρνηση, μετά τη στροφή που επιχειρήθηκε από την εποχή διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Γ. Παπανδρέου, έρχεται να προσφέρει σήμερα «νερό και ύδωρ» στις ΗΠΑ και αναζητεί τρόπους να ικανοποιήσει το αμερικανικό «αίτημα» για δημιουργίας βάσεων για βομβαρδιστικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη σε Σούδα και Καλαμάτα.

faa-look-for-30000-drones-to-fill-american-skies-by-the-end-of-the-decade

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της Ουάσιγκτον έχει υποβληθεί με πιεστικό τρόπο από τον περασμένο Μάιο και απασχόλησε την (ξαφνική) σύσκεψη που είχαν προ ημερών ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στο μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το αμερικανικό «αίτημα» δεν είναι καινούργιο. Έχει υποβληθεί στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μάλιστα το αντιμετώπισε θετικά, πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του. Οι ΗΠΑ επανήλθαν και μάλιστα με πιεστικό τρόπο μετά τη νέα έκρηξη των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να τους επιτρέψει να επιταχύνουν τους στρατιωτικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Άμυνας, τους οποίους επικαλούνται δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον είναι ενθουσιασμένη από το επίπεδο συνεργασίας το οποίο διαπιστώθηκε κατά την κρίση στη Λιβύη. Τότε, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη Βάση της Σούδας, στην οποία όπως υπογραμμίζουν οι γνωρίζοντες, παρατηρείται και ένα χωροταξικός κορεσμός!

Για να συμβεί όμως αυτός απαιτείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου συμφωνίας για τη λειτουργία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τούτο, διότι η βάση της Σούδας σύμφωνα με την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία προσφέρει στους Αμερικανούς «διευκολύνσεις» επιμελητείας και ανεφοδιασμού. Υπό αυτήν την έννοια η στάθμευση μιας μοίρας Μη Επανδρωμένων βομβαρδιστικών τα οποία, προφανώς θα αναλαμβάνουν αποστολές, δηλαδή θα χτυπούν όπου οι Αμερικανοί επιθυμούν, είναι εκτός πλαισίου των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών συμφωνιών. Και αν αυτό ισχύει για τη βάση της Σούδας, ισχύει πολύ περισσότερο και για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Στρατιωτικοί παράγοντες της χώρα μας εκτιμούν πως το θέμα δεν θα μπορούσε να λυθεί – επί μακρόν και σε μόνιμη βάση τουλάχιστον -, με τη «σιωπηλή συμμόρφωση»της χώρας με το αμερικανικό αίτημα. Κι αυτό γιατί η στάθμευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια, ακόμη και σε αυτό της Σούδας, δεν μπορεί να παραμείνει κρυφή επί μακρόν.

Reaper drone 8/8/07

Το ερώτημα, λοιπόν, που ανακύπτει είναι αν η συγκυβέρνηση, που μετά τις ευρωεκλογές αποτελεί πλέον μειοψηφία στον ελληνικό λαό, θα τολμήσει να δεσμεύσει τη χώρα με μία νέα συμφωνία για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα; Κι αν το πράξει πως θα επικυρώσει τη συμφωνία αυτή από τη Βουλή με δεδομένες τις αντιδράσεις βουλευτών που προέρχονται από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης;

Τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV ή drones), που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στη Σούδα και στην Καλαμάτα, είναι αεροσκάφη που ελέγχονται από το έδαφος είτε- όσο εξελίσσονται τεχνολογικά– πετούν αυτόνομα αφού προγραμματιστούν για την εκτέλεση μια συγκεκριμένης αποστολής. Τα drones χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης και παρακολούθησης ή είναι οπλισμένα με πυραύλους και βόμβες. Αυτά ακριβώς τα αεροσκάφη θέλουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα ώστε να χτυπούν «εκ του ασφαλούς» στόχους στη Μέση Ανατολή.

hitandrun.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι