Ο Τουταγχαμών πέθανε από δηλητήριο ή από κάποια ασθένεια; [Βίντεο]

Ο Τουταγχαμών είναι ίσως ο διασημότερος Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου, αλλά όχι επειδή έκανε κάτι ένδοξο όσο ζούσε. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, επειδή σε αυτόν ανήκε ο μοναδικός ασύλητος φαραωνικός τάφος που βρέθηκε ποτέ.

Παραδόξως, η μούμια του Βασιλιά παραμένει ακριβώς στο σημείο όπου την ανακάλυψε ο Howard Carter, στις 26 Νοεμβρίου 1922- στον τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο.

O Τουταγχαμών (1341 π.Χ.-1323 π.Χ.) ήταν ένας Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας, κατά την περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας γνωστής ως Νέο Βασίλειο.

Το 1922 όταν  ο  Howard Carter ανακάλυψε σχεδόν ανέπαφο τον τάφο του Τουταγχαμώνα το γεγονός  συντάραξε  όλο τον κόσμο. Αυτό πυροδότησε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον του κοινού για την αρχαία Αίγυπτο, και από τότε η μάσκα του Τουταγχαμώνα εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές σύμβολο.

Εκθέματα και αντικείμενα από τον τάφο του έχουν περιοδεύσει τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2010, τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA επιβεβαίωσαν ότι Τουταγχαμών ήταν γιος του Akhenaten .

Ο Τουταγχαμών εννέα ετών έγινε φαραώ και βασίλευσε για περίπου δέκα χρόνια. Από ιστορική άποψη, η σημασία της βασιλείας του Τουταγχαμώνα απορρέει από την εισαγωγή θρησκευτικών καινοτομιών οι οποίες ήταν αντίθετες από εκείνες που έφερε ο  προκάτοχος και πατέρας του, Akhenaten.

Ο τάφος του στην Κοιλάδα των Βασιλέων ανακαλύφθηκε από τον Carter σχεδόν εντελώς άθικτος και θεωρήθηκε ο πιο πλήρης αρχαίος αιγυπτιακός βασιλικός τάφος που είχε ποτέ βρεθεί. Όμως Τουταγχαμών αν και  ξεκίνησε την  βασιλεία του σε τόσο νεαρή ηλικία, ήταν ένας από τα λίγους βασιλιάδες που λατρευόταν ως θεός και τιμήθηκε με μια λατρεία ακόμη και μετά από  τον θάνατο του. Ναοί της λατρείας του χτίστηκαν μακριά τόσο στο Kawa όσο και στο Faras στη Νουβία.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες έψαχναν να βρουν αν πέθανε από κάποιο δηλητήριο ή από κάποια ασθένεια. Τον Φεβρουάριο του 2010, οι εξετάσεις του DNA επιβεβαίωσαν ότι ο βασιλιάς πέθανε από μαλάρια .

«Για ελληνικούς υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, αγγλικά, υπότιτλοι, αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά»

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.