Το «Τρίγωνο των Βερμούδων του Διαστήματος»


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν «Τρίγωνο των Βερμούδων του διαστήματος». Η ακτινοβολία που εκλύεται είναι τεράστια και όχι άδικα, θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του διαστήματος. Τα δεδομένα που παρατίθενται παρακάτω δικαιολογούν το χαρακτηρισμό.

Η επικίνδυνη αυτή περιοχή ονομάζεται «Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού» και είναι το σημείο όπου οι ζώνες ακτινοβολίας Van Allen (τα δαχτυλίδια φορτισμένων σωματιδίων που περιβάλλουν τον πλανήτη) βρίσκονται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη.


Ηδη από τη δεκαετία του 1950 όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη των ζωνών ακτινοβολίας, κατάλαβαν ότι η «Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού» θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για τους αστροναύτες. Και όντως έτσι είναι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστροναύτες στα διαστημικά λεωφορεία παραπονιούνται ότι η λειτουργία των φορητών υπολογιστών διακόπτεται όταν περνούν από το σημείο αυτό, ενώ για να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος, σε κάποιους δορυφόρους ή διαστημικά τηλεσκόπια είναι προγραμματισμένο να απενεργοποιούνται τα ευαίσθητα όργανα που έχουν για να αποφεύγονται οι ζημιές.

Ακόμη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, έχει τοποθετηθεί έξτρα θωράκιση, έτσι ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο η λειτουργία του από τις «Βερμούδες του Διαστήματος».

«Η ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού» δεν προκαλεί προβλήματα, όμως, μόνο στα μηχανήματα αλλά και στους ίδιους τους αστροναύτες. Οταν περνούν από το σημείο αυτό οι αστροναύτες βλέπουν φωταψίες, κάτι σαν αστέρια που σβήνουν, δηλαδή.

Επίσης, στις «Βερμούδες του Διαστήματος» αποδίδεται και η αποτυχία των δορυφόρων του δικτύου Globalstar.

iefimerida.gr

thecuriosityofcat.blogspot.gr

 

 

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι